Každá desiata hviezda môže byť kolískou života

05.04.2004 Celý región

Podľa analýzy austrálskych vedcov, až jedna desatina hviezd v našej galaxii môže poskytnúť tie pravé podmienky na to, aby podporili zložitejší život. A zárov...
Podľa analýzy austrálskych vedcov, až jedna desatina hviezd v našej galaxii môže poskytnúť tie pravé podmienky na to, aby podporili zložitejší život. A zároveň, väčšina z nich je o miliardu rokov staršia ako naše slnko, čo poskytuje viac času na to, aby sa v ich systémoch vyvinul život.

Galaktická obývateľná zóna
Koncept galaktickej obývateľnej zóny (\"galactic habitable zone\", GHZ) našej galaxie Mliečnej dráhy, bol po prvý raz navrhnutý v roku 2001. Charles Lineweaver z University of New South Wales a jeho kolegovia teraz definovali parametre GHZ použitím detailného modelu vývoja našej galaxie. Takto namapovali rozloženie štyroch hlavných faktorov v čase a priestore, faktorov, ktoré sa pokladajú za nevyhnutné pre rozvoj komplexného života. \"Zameriavame sa na to, čo pokladáme za najrobustnejšie a najnespornejšie predpoklady pre život -- sú však veľmi, veľmi základné, \" povedal Lineweaver.
Vedci usúdili, že obývateľná zóna galaxie v tvare prstenca sa objavila pred ôsmimi miliardami rokov, približne 25 000 svetelných rokov od centra galaxie. Zóna sa pomaly rozširovala a teraz obsahuje i hviezdy, čo vznikli v čase pred štyrmi miliardami rokov dozadu. Obsahuje zároveň približne desať percent všetkých hviezd, ktoré vznikli v tejto galaxii.
Iní výskumníci však hovoria, že vieme príliš málo o predpokladoch pre život na to, aby tento druh mapovania mal nejaký väčší zmysel.
\"Len sťažka rozumieme tomu, ako život vznikol, nehovoriac o evolúcii komplexného života. Pokiaľ tomu nebudeme rozumieť celkom, je nesmierne obtiažne hovoriť o obývateľných zónach, \" myslí si Mario Livio zo Space Telescope Science Institute v Marylande, USA.
Lineweaver zdôrazňuje, že jeho tím nehovorí, že komplexný mimozemský život je pravdepodobný, alebo dokonca že existuje, vrámci GHZ: \"Hovoríme len, že toto je oblasť, ktorá má najväčší potenciál na vývoj komplexného života. \"
Štyri najdôležitejšie faktory
Prvý faktor, ktorý tím posudzoval pri vytyčovaní parametrov GHZ, bola prítomnosť samotnej hviezdy - nositeľky hviezdneho systému.
Druhým faktorom bola prítomnosť dostatočného množstva ťažkých prvkov na to, aby mohli vzniknúť \"planéty typu M\" - ako by povedali v Star-treku, teda obývateľné planéty pozemského typu.
Tretím bola dostatočne bezpečná vzdialenosť od explodujúcich supernov.
Štvrtým faktorom bol dostatočný čas na biologickú evolúciu. Tím považuje za tento čas minimálne štyri miliardy rokov, pretože približne toľko sa predpokladá, že trval vývoj komplexného života v našom systéme.
Tím potvrdil, že budúca práca bude testovať dôležitosť týchto faktorov. Doteraz bolo pozorovaných len približne 100 extrasolárnych planét, tie sú všetky navyše plynovými gigantmi. No vypustenie nového teleskopu NASA - Terrestrial Planet Finder - teda Hľadača pozemských planét, v roku 2013, označí začiatok nového veľkého hľadania blízkych planét, ktoré môžu podporovať život.
 

Vyberte región